Czekoladowe szaleństwo w stylu slow
Jestem chyba największą fanką kakao w
tej części galaktyki, ale jeszcze większą fanką jestem pitnej
czekolady. Ostatnio posprzeczałam się z kolegą, który powiedział, że nie
ma różnicy między pitną czekoladą a czekoladą do picia. Powiedziałam,
że jest diametralna (co jest szczególnie wyczuwalne w pijalniach
czekolady, kawiarniach itp.).
Czekolada do picia - to nic innego jak kakao. Czasami z dodatkami.Czekolada pitna - to napój przygotowany na bazie prawdziwej czekolady.
Właśnie znalazłam potwierdzenie: TU. (głównie szukałam go dla kolegi, ale skoro już mam, to wrzucam)
Różnica jest oczywista w samej
konsystencji, gdyż czekolada pitna się wręcz ciągnie, a nie leje.
Owszem, na co dzień jestem fanką kakao (które mogę nazywać czekoladą do
picia, tylko po co, skoro to kakao). Moim ukochanym wytworem jest kakao z
aromatem pomarańczowym (zakochana jestem w czekoladach ze skórką
pomarańczy). Oczywiście ważny w tym też jest sam magnez, zawarty w
czekoladzie, ale smak czekolady z pomarańczą jest jednym z lepszych,
wynalezionych przez ludzkość. I sama do kakao kupuję ciemne kakao, bez
żadnych dodatków. Mieszanki "dla dzieci" mają za dużo cukru. Oczywiście
też mam taką na półce (jak mam ochotę pogrzeszyć pośpiechem), ale dla
smaku - piję wyłącznie ciemne, prawdziwe kakao z dobrym mlekiem.
A na pitne czekolady najchętniej chodzę
jednak do pijalni. Przy okazji pogaduch z koleżankami. Na co dzień
byłyby trochę za ciężkie, a w ogóle najlepsze są przed PMSem.
Ale muszę spróbować TEN przepis, albo TEN. Brzmią apetycznie i prawidłowo gęsto. A TE wyglądają na zupełną rozpustę :)
Kilka wskazówek, jak rozpoznać dobrą czekoladę znalazłam TU (na szczęście nic nowego), ale warto o tym pamiętać kupując czekolady, bądź kakao.
Ja, jako typowy nocny marek uwielbiam
zrobić sobie kubek kakao przed snem, w środku nocy. Śpię potem jak
dziecko. I jest to szczególnie idealny napój na zimę.
Ciekawostka, czyli wartości, jakie sobie dostarczymy z przyjemnością czekoladą:
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
||
Czekolada gorzka |
Czekolada mleczna |
Czekolada biała |
|
Wartość energetyczna | 599 kcal | 535 kcal | 539 kcal |
Białko | 7,8 g | 7,6 g | 5,9 g |
Tłuszcz ogółem | 42,7 g | 29,7 g | 32,1 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 24,5 g | 18,5 g | 19,4 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 12,8 g | 7,2 g | 9,1 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,3 g | 1,4 g | 1 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 34 mg | 122 mg | 103 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 1218 mg | 1218 mg | 910 mg |
Węglowodany | 24 g | 51,5 g | 59 g |
Błonnik pokarmowy | 10,9 g | 3,4 g | 0,2 g |
Witamina A | 39 I.U. | 195 I.U. | 30 I.U. |
Witamina D | ~ | ~ | ~ |
Witamina E | ~ | 0,5 mg | 1 mg |
Witamina K | 7,3 µg | 5,7 µg | 9,1 µg |
Witamina C | ~ | 0,03 mg | 0,5 mg |
Witamina B1 | 0,03 mg | 0,1 mg | 0,1 mg |
Witamina B2 | 0,11 mg | 0,3 mg | 0,3 mg |
Witamina B3 (PP) | 1,1 mg | 0,4 mg | 0,7 mg |
Witamina B6 | 0,04 mg | 0,03 mg | 0,1 mg |
Kwas foliowy | 0,02 µg | 12 µg | 7 µg |
Witamina B12 | 0,3 µg | 0,7 µg | 0,6 µg |
Kwas pantotenowy | 0,4 mg | 0,5 mg | 0,6 mg |
Wapń | 73 mg | 189 mg | 199 mg |
Żelazo | 11,9 mg | 2,4 mg | 0,2 mg |
Magnez | 228 mg | 63 mg | 12 mg |
Fosfor | 308 mg | 208 mg | 176 mg |
Potas | 715 mg | 372 mg | 286 mg |
Sód | 20 mg | 79 mg | 90 mg |
Cynk | 3,3 mg | 2,3 mg | 0,7 mg |
Miedź | 1,8 mg | 0,5 mg | 0,1 mg |
Selen | 6,8 µg | 4,5 µg | 4,5 µg |
Cholesterol | 2 mg | 23 mg | 21 mg |
Fitosterole | ~ | ~ | ~ |
Aż miło popatrzeć.
UPDATE: polecam bloga o czekoladzie. TU. Naprawdę, wszystko związane jest z czekoladą. Podziwiam zapał :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń